NOTA DE PREMSA
Més del 50% de la praderia de Posidonia oceanica analitzada en Talamanca està morta.
- Un estudi del GEN-GOB, finançat per IbizaPreservation i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa, posa de manifest el mal estat ambiental de la praderia de Posidonia oceanica.
- El regidor de Medi Ambient de la Ciutat, Jordi Grivé, anuncia que una de les mesures més immediates per a protegir la posidònia en aquesta zona és allunyar el màxim possible l’abalisament de la línia de platja i afegeix que s’està treballant en un sistema de control de fondejos.
Eivissa, 06-02-2024 – El darrer informe del GEN-GOB ha constatat la tendència registrada durant els darrers anys en el referent a la progressiva degradació ambiental que pateixen les praderies de Posidonia oceanica a la badia de Talamanca, segons han comunicat aquest matí en una roda de premsa a la seu de l’entitat ambiental.
L’objectiu d’aquest estudi que va començar en 2019 és avaluar l’estat de conservació actual i la seva evolució en el temps i els resultats de 2023 han confirmat la no recuperació de les praderies de Posidònia a Talamanca.
Xisco Sobrado, Coordinador de l’Àrea Marina del GEN-GOB, ha explicat que l’any 2019 i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa, es varen instal·lar 4 estacions de seguiment a la Badia de Talamanca, i una quarta a Cala Roja, com estació control.
“Després de 5 anys d’estudi hem constatat la mala salut ambiental d’aquestes praderies de Posidònia, amb més del 50 % de la praderia morta. Per això és necessari prendre mesures urgents per revertir aquesta situació”, afirma Sobrado qui recorda que “les praderies de Talamanca mantenen les aigües netes, fixen la sorra de la platja i actuen mitigant els efectes del canvi climàtic”.
L’estudi s’ha realitzat de forma ininterrompuda des del 2019 gràcies al cofinançament per part de l’Ajuntament i de la fundació IbizaPreservation, i té prevista la seva continuïtat en 2024.
Referent a la situació registrada, el regidor de Medi Ambient, Jordi Grivé, remarca que les dades que mostra l’estudi del GEN-GOB són preocupants. «Conèixer l’estat actual de la posidònia en la nostra costa ens ha de servir per a ser encara més conscients que cal actuar ja per a revertir aquesta situació. Com a actuació immediata, l’Ajuntament d’Eivissa preveu allunyar l’abalisament el màxim possible de la línia de platja. D’aquesta manera s’amplia l’espai lliure de fondejos, es redueix la pressió sobre la badia i es mitiga l’impacte visual que suposa l’aglomeració d’embarcacions. Cal garantir que els vaixells naveguin amb seguretat, però el que es vol és que ho facin el més lluny possible de la línia de la costa», ha manifestat Grivé. A continuació, el regidor de Medi Ambient ha assenyalat que la sobresaturació de la badia de Talamanca, els fondejos irregulars i la degradació de la praderia de posidònia podrien resoldre’s amb un camp de boies ecològiques en la zona, projecte bloquejat des de fa anys i que l’Ajuntament d’Eivissa ha reclamat a les administracions competents que sigui una realitat «com més aviat millor».
Per la seva part, la directora d’IbizaPreservation, Inma Saranova, considera molt necessari continuar apostant per la investigació i la millora del coneixement sobre l’estat de la Posidònia a fi de poder identificar les causes precises de la seva degradació per intentar revertir aquesta situació com més aviat millor. «Des de IbizaPreservation continuarem contribuint en aquest 2024 a l’estudi del GEN-GOB i confiem que aquesta informació pugui servir a les administracions públiques per afrontar el problema de la manera més adequada», indica Saranova.
D’aquesta forma, tant el GEN-GOB com IbizaPreservation coincideixen, un any més, en la necessitat de prendre mesures urgents de gestió de la badia de Talamanca. Segons les entitats ambientals, és necessari avançar cap a la reducció del nombre d’embarcacions durant la temporada estival, la instal·lació de fondejos fixes de baix impacte, així com una millora en la qualitat de les aigües, per preservar les praderies de Posidonia oceanica.
Aquest informe, també es presentarà al públic avui, dimarts a les 19:30 en la seu del GEN-GOB, a Can Casals al Carrer Músic Fermí Marí 34, Eivissa. Intervindran Jordi Grivé per part de l’Ajuntament d’Eivissa, Inma Saranova per part d’IbizaPreservation, i per part del GEN-GOB, el coordinador de l’Àrea Marina, Xisco Sobrado.
Nota: Posem a disposició dels mitjans de comunicació l’informe i fotos de l’estudi així com vídeo
(citar com autors a: Soledad Torres, GEN-GOB):
https://drive.google.com/drive/folders/1rjf_a-dI6sZ4sQgV3UhhF6hFy13qurir?usp=share_link
VÍDEO (citar a Moose Campbell/IbizaPreservation):
https://drive.google.com/drive/folders/17po2fs9eMWzGRMJy0ap_r1XH_X0l4v1Y?usp=sharing
Contactes:
Inma Saranova
Directora executiva, IbizaPreservation
inma@ibizapreservation.org
+34 634 07 26 53
Xisco Sobrado
Àrea Marina, GEN-GOB
posidoniagen@gmail.com
+34 686 94 82 22