Campanya d’Estiu 2016

Des de fa uns anys, el GEN-GOB Eivissa organitza una campanya d’estiu amb voluntaris per estudiar i donar a conèixer les praderies de Posidonia oceanica.

Durant 20165, la campanya es va centrar en dos objectius:

  • Creació de la Xarxa de Vigilància Ambiental.
  • Estudi de camp per determinar la incidència d’embarcacions recreatives sobre les praderies de Posidonia oceanica.

Xarxa de Vigilància Ambiental

Un dels aspectes que observarem, abans de començar la campanya d’estiu 2016, per a la protecció de la Posidonia oceanica, va ser l’existència de diferents entitats que pretenien fer una labor semblant i de forma aïllada. Analitzada la situació, trobarem adient trobar-nos i valorar la possibilitat de sumar esforços per realitzar una tasca conjunta i complementària.  Aquestes eren, a més del GEN, l’Associació de Voluntaris d’Eivissa i la Creu Roja. Fruit d’aquest encontre va nèixer la Xarxa de Vigilància Ambiental.

L’objectiu d’aquesta xarxa, durant 2016, va ser informar als patrons d’embarcació de la importància de conservar les praderies de Posidonia oceanica, i els danys que genera fondejar sobre aquesta fanerògama marina. Per a això, es varen habilitar equips de voluntaris, alguns des de Kayaks i paddle surfs, altres des de terra, per repartir, entre d’altres coses, el díptip Navega en Verde, editat pel Consell Insular d’Eivissa. Els treballs amb kayaks va ser coordinat per la Creu Rotja Espanyola.

 

Incidència d’embarcacions esportives sobre les praderies de Posidonia oceanica.

Un dels objectius de la campanya, va ser documentar el dany ocasionat pel fondeig incontrolat d’embarcacions sobre les praderies de Posidonia oceanica. Per complir aquest objectiu es va dissenyar una campanya de busseig, durant la qual es va analitzar, de forma descriptiva, aquest impacte.

Durant la campanya, es realitzaren immersions, amb equip de busseig, a tres punts de l’illa d’Eivissa. Durant les immersions, es varen filmar i fotografiar els impactes generats per les àncores i les cadenes de les embarcacions sobre les praderies de Posidonia oceanica.

 

Durant la campanya d’estiu varen col·laborar més de 40 voluntaris. La repercussió mediàtica, especialment a la premsa local, va ser molt important. La nostra feina, afavoreix i complementa, sens dubta, el treball de les institucions insulars per regular el fondeig a les illes d’Eivissa i de Formentera.